Nasveti o nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Gasilska brigada Ljubljana v svojem jubilejnem letu 2022, skupaj z medijsko hišo Planet TV, pripravlja projekt: "100 nasvetov za 100 let". Serija 10 videoposnetkov skupaj zajema 100 preventivnih nasvetov, namenjenih tako občanom kot tudi strokovni javnosti.

 

Z veseljem smo se odzvali povabilu k sodelovanju pri pripravi vsebin na temo ogljikovega monoksida, ki jih lahko najdete od št. nasveta 81 do 90. 

Skupaj sodelujemo za varnejšo prihodnost!
HVALA Gasilska Brigada Ljubljana za odlično pripravljen koncept projekta ozaveščanja javnosti na področju požarne varnosti in preprečevanja zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

 

 

Tema: Ogljikov monoksid (CO)

 

81. V zaprtih prostorih NIKOLI ne uporabljaj naprav z notranjim izgorevanjem

Razlaga: Ogljikov monoksid nastaja tudi pri uporabi naprav z notranjim izgorevanjem, kot so motorji, agregati... Ker se CO na kri veže 250x hitreje kot kisik, je za živi organizem lahko usoden že v manjših količinah. Zato takšne naprave uporabljaj le na odprtem (POZOR: ne v kotanjah, jamah ipd.!), kjer se strupeni produkti izgorevanja ne zbirajo na majhnem mestu, ampak se porazgubijo v okolico.

 

82. Ob zagonu avtomobila naj bodo garažna vrata odprta

Razlaga: tudi vozilo na motorni pogon je en od možnih izvorov nastajanja ogljikovega monoksida. Preden zaženete vozilo poskrbite, da so garažna vrata odprta. Hitro nas lahko zmoti kakšen telefonski klic ali mimoidoči, ter se zaklepetamo. Vozilo pa s svojim izpuhom proizvaja tudi produkt CO, ki je za naš organizem strupen.

 

83. Pred kurilno sezono poskrbi za pregled kurilnih naprav in dimnikov

Razlaga: ogljikov monoksid nastaja tudi pri kurjenju na trda goriva. Peči na drva, kamini in podobno potrebujejo optimalne pogoje za ustrezno delovanje, prav tako pa potrebujejo tudi ustrezno odvajanje dima, ki ob gorenju nastaja. Zato kot odgovoren lastnik in uporabnik poskrbite, da bosta tvoja peč in dimnik pred kurilno sezono pregledana.

 

84. V prostorih zagotovi ustrezno prezračevanje

Razlaga: v prostorih, kjer se nahajajo kurilne naprave na trda goriva poskrbi za ustrezno prezračevanje. V kolikor prostor predobro tesni, lahko že uporaba kuhinjske nape zaradi nastajajočega podtlaka v prostoru povzroči vlek dimnih plinov iz kurilne naprave. Ob dolgotrajni uporabi nape se lahko v prostoru neopazno nabere nevarna količina monoksida, ki našemu organizmu škoduje. Kot zanimivost, tudi dišeče palčke in vodna pipa ob svojem gorenju proizvajajo monoksid, zato tudi z njimi ne gre pretiravati oz. je potrebno poskrbeti za ustrezno zračenje.

 

85. Poskrbi za namestitev CO javljalnika

Razlaga: prostore, kjer se nahajajo kurilne naprave na plin, olje ali drva je, v skladu s slovensko zakonodajo potrebno opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida. To velja za tip kurilnih naprav, ki za delovanje uporabljajo zrak iz bivalnega prostora (dovod zraka do kurilne naprave je torej iz bivalnega prostora). Glede na to, da je CO plin brez barve, vonja in okusa, ga s človeškimi čutili ne moremo zaznati. Zato ti javljalnik CO lahko reši življenje. Smiselno je torej namestiti javljalnik poleg prostora s kurilno napravo tudi dodatno še v spalnico. Če sta javljalnika med seboj povezana, vas bo alarm zbudil tudi med spanjem, ko se bo nekaj neugodnega začelo dogajati v kurilnici.

 

86. Poskrbi za redno vzdrževanje CO javljalnika

Razlaga: kot dober in odgovoren lastnik poskrbi za redno vzdrževanje javljalnika. V skladu z navodili za uporabo redno testiraj delovanje javljalnika po navedenem postopku v navodilih za uporabo. Preverjaj svetlobne indikatorje in zvočna opozorila na javljalniku, ki ti povedo,  ali je zaznana prisotnost ogljikovega monoksida ali pa javljalnik opozarja na napako (iztrošena baterija, konec življenjske dobe, okvara senzorja…). Prav tako, če seveda tip javljalnika to zahteva, redno menjaj njegove baterije. Ne pozabi, dimni javljalnik in javljalnik ogljikovega monoksida se med seboj razlikujeta! Glavna razlika med njima je mesto namestitve v prostoru. Za ustrezno mesto namestitve je potrebno slediti navodilom za uporabo, ki morajo biti vedno priložena v slovenskem jeziku. V primeru, da niste prepričani o ustreznem mestu namestitve javljalnikov se za nasvet obrnite na strokovno usposobljene osebe.

 

87. Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju snovi

Razlaga: zapomnite si, da je ogljikov monoksid en od produktov, ki nastaja tudi pri požaru. Za človeka je strupen, saj iz organizma izpodriva kisik, katerega pa potrebujemo za naše življenje. Zato če v hiši, stanovanju zagori in to hitro opaziš, poizkušaj pogasiti le majhen požar. Če se požar že razširi, zapusti objekt, zapri vrata in se umakni na svež zrak. S tem, ko vdihavaš dim, lahko pride do hude zastrupitve ali tudi do zadušitve.

 

88. Če prepoznaš zastrupitev, TAKOJ ustrezno ukrepaj!

Razlaga: znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom se pojavijo že pri manjši koncentraciji. Pokažejo se kot glavobol, slabost, lahko tudi bruhanje. Če znake spregledamo ali če do zastrupitve pride med spanjem in našteti zgodnji znaki niso opaženi, lahko stanje vodi tudi v zastoj srca in celo smrt. Če se takšni znaki pojavijo v objektu, kjer se nahajajo kurilne naprave, takoj ukrepaj in simptomov ne zanemari.

 

89. Odpri okno, umakni se iz prostora in HITRO pokliči 112!

Razlaga: v kolikor se je oglasil javljalnik za ogljikov monoksid in veš da deluje pravilno, saj si ga redno vzdrževal, ustrezno ukrepaj. V prostoru kjer se nahajaš takoj odpri okna, če je to mogoče ugasni kurilno napravo (plinsko, oljno peč), iz prostora se čim hitreje umakni na svež zrak in o dogajanju obvesti številko 112. Na številko 112 javi tudi morebiten pojav simptomov zastrupitve s CO.

 

90. Na svež zrak pomagaj tudi preostalim osebam

Razlaga: v kolikor se s teboj v prostoru nahajajo še drugi ljudje, živali,…jim pomagaj iz objekta na svež zrak. Pomembno je, da čim hitreje zapustite prostor kjer je možnost prisotnosti ogljikovega monoksida in o tem obvestite pristojne službe.

 

Kaj storiti v primeru, če je prišlo do zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

 1. Pokliči številko 112
 2. Povej kdo si in kaj se je zgodilo
 3. Povej točno lokacijo nezgode
 4. Povej koliko oseb potrebuje pomoč
 5. Povej kakšni znaki zastrupitve so se pojavili
 6. Če je oseba izgubila zavest, začni s temeljnimi postopki oživljanja
 7. NE ODLOŽI telefona, dokler ti tega operater ne dovoli

Če opaziš znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom, nemudoma zapusti prostor. Prav tako pri odhodu na svež zrak pomagaj ostalim osebam. O nezgodi nemudoma obvesti številko 112!

 

Vir: https://www.youtube.com/@gasilskabrigadaljubljana4279

Iz spletne trgovine

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih